Home Sotka Yuha Ska Yuha Winyan Tapika / Wakan Wac'ipi Information Books & Movies myths and legends Lakota Games  herbes and recipes workshops Information for new members Bisonfarm and museum Gallerie agenda re-enactment in Belgium Links  Contact Indian Festival Recogne

RECEPTENZoals bij vele stammen, gingen de recepten voor het klaarmaken van voedsel over van de ene generatie op de andere. De Lakota's waren een nomadenvolk, ze jaagden enkel op gras-etende dieren omdat ze in hun geloof dachten dat wanneer ze sterfden hun lichamen gras werd die de dieren terug kon voeden.


Het Lakota dieet was proteïne rijk en vaak had de stam een overvloed aan voedsel, zoals na het doden van een bizon, maar er waren ook tijden van hongersnood. Eén van de traditionele recepten die de Lakota van generatie op generatie doorgaven was "Wasna". Wasna is een Lakota woord, "Wa" staat voor "alles" en "sna" betekend "boven de grond", Niet-Lakota mensen noemen het vaak "Pemmican". Het recept kun je hieronder bekijken. "Wasna" is een eiwitrijke voeding en de Lakota prezen dit niet enkel als voedsel maar ook als een geneeskrachtige voeding. Daardoor wordt Wasna vaak aanzien als een heilige voeding en werd het vaak gebruikt in ceremonies en rituelen.

Bizonvlees bevat meer proteïnen en minder vetten dan rundsvlees. Het bevat ook minder cholesterol, Toch bevat 100 gram bizonvlees meer eiwitten dan 6 eieren. Dankzij deze hoeveelheid aan eiwitten kan Wasna iemands ijzergehalte binnen het kwartier doen stijgen.

Tot op de dag van vandaag geloven de Lakota dat hun voorouders geen last hadden van diabetes, hart en vaatziekten of kanker dankzij de geneeskrachtige werking van Wasna.


Hieronder vindt U verschillende recepten, zoals "Pemmican", "Jerky" en de Lakota "Plum Cake". Wie interesse heeft in indiaanse recepten die de Lakota in het verleden en het heden gebruiken zijn er verschillende interessante boeken beschikbaar. in onze rubriek "boeken" vindt U er enkele.Anadama bread


Boston baked beans


Corn chowder


Lakota Plum Cake


Crullers


Hoppin' John


Jerky


Mohawk corn


Pemmican


Soup beans and salt pork