Home Sotka Yuha Ska Yuha Winyan Tapika / Wakan Wac'ipi Information Books & Movies myths and legends Lakota Games  herbes and recipes workshops Information for new members Bisonfarm and museum Gallerie agenda re-enactment in Belgium Links  Contact Indian Festival Recogne

KRUIDEN OOGSTEN

EN

CONSERVEREN



Kruiden oogsten draait om timing, of u kruiden nu voor geneeskrachtige doeleinden of in de keuken wilt gebruiken, het is belangrijk de kruiden te plukken in die bepaalde fase van hun groeicyclus dat hun vluchtige oliën het sterkst geconcentreerd zijn en op een tijdstip dat ze nie onnodig vochtig zijn. Om kruiden ten volle te benutten, moet u ze voorzichtig behandelen, onmidellijk conserveren en op een donkere plaats bewaren.


PLUKKEN


Bladeren zijn op hun geurigst en bevatten de meeste vluchtige oliën voor er bloemen zijn open gegaan.

Bloemen plukt men het beste zodra ze helemaal open zijn

Zaden moeten geoogst worden van zodra ze rijp zijn

knollen en wortels moeten in de gornd blijven tot het eind van het groeiseizoen, omdat ze dan de grootste concentratie opgeslagen voedingsstoffen hebben.


De bovengrondse delen worden het best geoogst op een droge dag, zodra de dauw is opgedroogd.

Oogst zaadknoppen dagelijks zodra ze rijp worden.


DROGEN


Kruiden droog je het beste in een donkere ruimte met voldoende circulatie van droge en warme lucht.

Bladeren droog je het best aan de steel, grote planten kunnen op een rekje gelegd worden.

Hang zaadknoppen omhoog om te drogen en plaats er iets onder of rond om de zaden in op te vangen.

Snijd bloemen van hun stelen alvorens ze te drogen.

Borstel wortels en knollen schoon en snij ze in plakken van 2.5 cm.


Verdeel de kruiden in kleine bosjes zodat de lucht er vrij omheen kan circuleren en hang ze los van de muur.

Keer bloemen en bladeren regelmatig om tot ze bros en knisperig zijn.

Wortels en knollen zien er, als ze volledig droog zijn, houtachtig uit.


BEWAREN


Trek droge bladeren van hun steeltjes en verkruimel ze tussen de vingers.

Maak bloemblaadjes voorzichtig los van de bloemkern.

Verzamel alle gevallen zaden.


Bewaar gedroogde kruiden op een koele plaats in afgesloten stenen potjes,

donker gekleurde potten zijn ideaal omdat ze geen licht doorlaten.